blue

Nieuws & publicaties

ING: Ketenfinanciering biedt Nederlandse importeurs € 22 miljard aan extra liquiditeit

ING: Ketenfinanciering biedt Nederlandse importeurs € 22 miljard aan extra liquiditeit

20 juni 2012

Met de huidige liquiditeitschaarste is de financiering van werkkapitaal weer een topprioriteit.

Supply Chain Finance kan maar liefst € 22 miljard aan additionele liquiditeit in de waardeketen vrijmaken voor Nederlandse ondernemingen die in wereldwijde waardeketens opereren.

Dit is een vorm van financiering voor de gehele waardeketen van leverancier tot producent. Het biedt internationale leveranciers de mogelijkheid tegen de gunstigste kredietvoorwaarden te lenen op basis van de kredietrating van de importerende Nederlandse handelsbedrijven en producenten. Ook worden zij via het supply chain finance platform door de financiële instelling eerder betaald waardoor zij liquiditeit vrijspelen. In ruil hiervoor kunnen de Nederlandse importeurs hun betaaltermijnen verlengen, waardoor ook bij hen meer liquiditeit vrijkomt. Dit blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau.

Het onderzoek concludeert als volgt:

·         De verwachte marktomvang van Supply Chain Finance voor internationale betalingen bedraagt in Nederland circa € 200 miljard.

·         De markt voor internationale betalingen groeit gemiddeld 4,5 tot 5% per jaar. Vooral de handel met leveranciers in de regio’s opkomend Azië, opkomend Europa en Latijns Amerika groeit bovengemiddeld.

·         Nederlandse bedrijven betalen gemiddeld na 43 dagen, 9 dagen sneller dan het gemiddelde in Europa. Daardoor is hun behoefte aan netto werkkapitaal hoger, met name ten opzichte van Zuid-Europese landen die veel later betalen.

·         Door de betaaltermijnen onder een Supply Chain Finance programma op te rekken met 24 dagen in ontwikkelde landen tot 100 dagen in lage lonen landen, beschikken Nederlandse importeurs over € 22 miljard additionele liquiditeit. Internationale leveranciers gaan er niet op achteruit omdat zij zich tegen de gunstigere kredietvoorwaarden van de Nederlandse importeurs kunnen financieren.

·         Ervan uitgaande dat Nederlandse importeurs deze liquiditeit inzetten om hun korte schuldverplichtingen af te lossen, levert dit een jaarlijkse besparing op van ruim € 500 miljoen.

·         In de huidige tijd van liquiditeitschaarste biedt dit Nederlandse importeurs kansen.

Meer cijfers en achtergronden vindt u in het Engelstalige rapport.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Gerben Hieminga, Senior Econoom ING Economisch Bureau, 020 57 65 800

Robert Gunther, Media Relations Manager ING Commercial Banking, 06 5025 7879

 

Bron: Persbericht ING

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border