blue

Nieuws & publicaties

Trends bepalend voor groeikansen

Trends bepalend voor groeikansen

13 april 2012

Ondanks de economische tegenwind zijn er voor ondernemers toch ook kansen als zij inspelen op belangrijkste trends.

Hoewel in 2012 er weer sprake is van economische krimp in de meeste sectoren en de groeiverwachtingen tot 2020 gematigd zijn, is er in elke sector ruimte voor groei voor individuele bedrijven. Een belangrijke voorwaarde is dat de onderneming tijdig inspeelt op kansen in de sector. Dit staat in het rapport Ondernemen naar 2020 - Kansen voor ambitieuze ondernemers van het ING Economisch Bureau.

De economen van het ING Economisch Bureau hebben de periode tot 2020 genomen en gekeken naar de belangrijkste trends en wat deze betekenen voor bedrijven en ondernemers in verschillende sectoren. De vijf meest relevante trends die dit rapport onderscheidt zijn: Demografie, duurzaamheid, internet, technologie en internationalisering. Geen nieuwe trends, maar wel ontwikkelingen die hun impact hebben op de bedrijfsvoering en de afzetkansen van bedrijven in verschillende sectoren.

Niet elke trend is voor iedere sector even belangrijk. Duurzaamheid bijvoorbeeld is een belangrijke trend voor de bouw, de industrie en de agrarische sector. Hier liggen bijvoorbeeld kansen in duurzaam bouwen, het ontwikkelen van energiezuinige producten en biologische producten. De demografische ontwikkeling is bijvoorbeeld erg relevant in de sectoren horeca en de zorg. Het rapport beschrijft de relevantie van een trend voor tien sectoren en de uitwerking die het heeft voor de afzetkansen en de bedrijfsvoering.

Annerie Vreugdenhil, directeur Zakelijk van ING Nederland: “Met dit rapport bieden we ondernemers zicht op groeikansen die zich gaan voordoen. Het is een hoopvol rapport dat ertoe kan bijdragen dat ondernemers nog beter hun doelen bereiken. Dat is goed voor hen, voor de Nederlandse economie en voor ING."

Klik hier voor het volledige rapport.

 

Bron: ING Economisch Bureau

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border