blue

Nieuws & publicaties

ConjuctuurEnquête Nederland (COEN)

ConjuctuurEnquête Nederland (COEN)

19 mei 2023

Onlangs zijn de resultaten van de COEN-Enquête over het tweede kwartaal van 2023 gepubliceerd. Hoewel het ondernemersvertrouwen licht stijgt, blijven ondernemers somber gestemd over de economie.

Zo zijn de verwachtingen over het economische klimaat bij de bulk van de ondernemers nog steeds negatief. De negatieve verwachtingen van ondernemers sluiten aan bij de economische krimp-cijfers van het CBS en het dalende productieniveau van de industrie. Het gros van de bedrijven blijft bezorgd over de economische vooruitzichten, maar gelukkig lijkt de tendens wel minder negatief dan vorig kwartaal.

Volgens de ondernemersorganisaties blijft de winstgevendheid teruglopen. Dit komt door een optelsom aan problemen. Vooral het tekort aan arbeidskrachten (33 procent) en productiemiddelen (11 procent) blijven ondernemers parten spelen en vallen op in de nieuwe cijfers. Inmiddels begint ook ‘onvoldoende vraag’ voor steeds meer ondernemers een probleem te worden (13 procent nu tegen over 9 procent een jaar geleden). Verder is het volgens de beide organisaties zorgelijk dat nu voor het vijfde kwartaal op rij meer ondernemers een daling van de winstgevendheid rapporteren.

Klik hier voor het kwartaalrapport
voor het dashboard zie: http://www.ondernemersplein.nl/coen).
 

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border