blue

Nieuws & publicaties

Conjuctuurinformatie: bescheiden groei export

Conjuctuurinformatie: bescheiden groei export

20 januari 2016

De export van goederen groeide in november met 1,8 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De groei was echter kleiner dan in de voorgaande maand, toen de uitvoer nog met 3,9 procent toenam. In november nam vooral de export van transportmiddelen, chemische, rubber- en kunststofproducten toe. Het importvolume was 5,3 procent groter dan een jaar eerder. In oktober was de importstijging nog 8,1 procent.

Volgens de zogenoemde exportradar van het CBS waren de omstandigheden voor de export in december en januari per saldo iets gunstiger dan in november.

Detailhandel zet minder om in november
De detailhandel heeft in november 2,2 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De daling is deels te wijten aan een ongunstigere samenstelling van de koopdagen. November had in 2015 een zaterdag minder en een maandag meer dan in 2014. Doorgaans wordt er op een zaterdag meer omgezet, waardoor de samenstelling van koopdagen in november een negatief effect heeft. De omzet van de winkels in non-foodartikelen lag ruim 5 procent lager. Ook de omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen kromp licht.

De online omzet groeide echter met 24 procent. Kledingwinkels leden ruim 11 procent omzetverlies. De daling is hier onder meer te wijten aan het zachte herfstweer, maar in welke mate kan op basis van deze cijfers volgens het CBS niet worden vastgesteld. In ieder geval vond winterkleding minder aftrek vanwege het aanzienlijk warmere weer dan in november 2014.

De winkels met huishoudelijke artikelen noteerden de grootste omzetdaling: ruim 20 procent. Ook de drogisterijen leden voor het eerst in ruim een jaar omzetverlies. Daarentegen groeide de omzet van winkels in woninginrichtingsartikelen wel, namelijk met bijna 4 procent.

Sinds het eerste kwartaal van 2008 is het aantal bedrijven dat vanuit een winkel verkoopt, met ruim 11,5 procent is afgenomen, naar ruim 63.000 ondernemingen. De daling was sterk bij de bedrijven in consumentenelektronica en drogisterijen. Ook sloten relatief veel schoenen- en kledingwinkels de deuren. Het totaal aantal bedrijven in de detailhandel is echter met 15,4 procent toegenomen, tot bijna 113.000. Dat is bijna volledig toe te schrijven aan webwinkels: hun aantal nam sinds het eerste kwartaal van 2008 met bijna 300 procent toe tot 31.000.

Nederlandse industrie groeit
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral de farmaceutische en chemische industrie produceerden aanzienlijk meer. De productie van de farmaceutische industrie was bijna 10 procent hoger dan een jaar terug. De chemische industrie produceerde 7,5 procent meer. Ook de productie van metaal-, rubber- en kunststofproducten, elektrische apparaten, voedings- en transportmiddelen lag hoger dan een jaar eerder. Daarentegen produceerde de machine-industrie weer minder dan een jaar eerder.
Dat hangt samen met een terugval van de uitstaande orders, aldus het CBS.

Het CBS maakte overigens een aantal weken geleden bekend dat het vertrouwen van industriële ondernemers in december is afgenomen. Ze waren toen vooral minder positief over de toekomstige productie.

Minder faillissementen
Vorig jaar zijn er in totaal 5266 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is ruim een vijfde minder dan in 2014 en het laagste niveau in zeven jaar, aldus het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte in mei 2013.
Daarna was er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008. Daarna liep het aantal faillissementen echter weer op. Of hiermee de trend omslaat, is volgens het CBS moeilijk te zeggen. De ontwikkeling van het aantal faillissementen gaat volgens het statistiekbureau met horten en stoten. In december werden er bijvoorbeeld vijf bedrijven en instellingen meer failliet verklaard dan in november. Ook in de drie voorgaande maanden steeg het aantal faillissementen.

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border