blue

Nieuws & publicaties

Ruim helft kleine bedrijven krijgt krediet

Ruim helft kleine bedrijven krijgt krediet

15 januari 2016

De slagingskans voor bedrijven met een financieringsvraag neemt toe. In de tweede helft van 2015 zag 79 procent van de bedrijven zijn financieringsbehoefte volledig ingevuld. Een half jaar geleden was dit nog 74 procent.

Voor het kleinbedrijf ligt dit percentage echter nog fors lager, al zit ook daar wel groei. Bij kleine ondernemingen werd de kredietaanvraag in 57 procent van de gevallen goedgekeurd, tegenover 51 procent in de eerste zes maanden van 2015. Dat blijkt uit de Financieringsmonitor, die de minister van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

De bank blijft voor ondernemers de belangrijkste bron van financiering  (65 procent), op afstand gevolgd door leverancierskrediet (14 procent) en familie en vrienden (9 procent).  Niettemin zien steeds meer bedrijven mogelijkheden tot alternatieve financiering, bijvoorbeeld ook  via kredietunies of crowdfunding. Grote ondernemingen blijken daarmee beter bekend te zijn dan het kleinbedrijf. Meer dan de helft (51%) van de grote ondernemingen ziet alternatieven voor de bank versus 33 procent van de kleine bedrijven.
 
Omdat de kredietaanvragen van kleine bedrijven het vaakst worden afgewezen, is het belangrijk dat deze ondernemers meer kennis krijgen van de mogelijkheden en geholpen worden met het aantrekken van alternatieve financiering.
MKB-Nederland heeft daarom, samen met andere partijen, de Nationale Financieringswijzer in het leven geroepen (http://www.nationalefinancieringswijzer.nl).

Deze  website maakt ondernemers wegwijs in de verschillende mogelijkheden en laat zien waar een  financieringsaanvraag aan moet voldoen. 

Bron: MKB Nederland

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border