blue

Nieuws & publicaties

Ondernemers hebben goede verwachtingen voor 2016

Ondernemers hebben goede verwachtingen voor 2016

20 november 2015

Een broos herstel. Dat laten de nieuwste CBS-cijfers zien. Daaruit blijkt dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal slechts met 0,1 procent gegroeid is. Dat is vooral het gevolg van een stagnerende consumptie van huishoudens en een zich zwak ontwikkelende export.

Ook ligt de exportgroei op het laagste niveau in twee jaar. Lichtpuntje is volgens de ondernemersorganisaties de ontwikkeling op de huizenmarkt waar de groei lijkt door te zetten. Ook positief is dat de voorzichtige groei zich wel manifesteert in een groei van banen. 

Ondernemersvertrouwen 
De tegenvallende economische groei in het derde kwartaal wordt bevestigd door het ondernemersvertrouwen, dat in de COEN-enquête een kleine pas op de plaats maakt maar nog steeds positief is. Vooral de ondernemers in de bouw zijn minder positief dan een kwartaal eerder. Daar tegenover staan de ondernemers in de autobranche die zeer positief gestemd zijn over volgend kwartaal. 

Winstgevendheid 
Waar bijna alle indicatoren een verbetering laten zien, is er één uitzondering. Slechts één op de tien bedrijven zag de winstgevendheid in de laatste drie maanden stijgen. Vorig kwartaal was dan nog één op de vier. Toch verwachten ondernemers veel van 2016. Voor het eerst in vijf jaar zijn er meer bedrijven die een groei van de werkgelegenheid verwachten dan een krimp. Daarnaast voorzien ze meer binnen- en buitenlandse omzet en een groei van de investeringen. De verwachtingen voor 2016 voor investeringen en export waren sinds de start van de monitor eind 2008 niet eerder zo positief. 

Conjunctuur-enquête 
De COEN-enquête wordt vier keer per jaar gehouden en is een gezamenlijk initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland, de Kamers van Koophandel, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Economisch Instituut voor de Bouw. Voor deze enquête zijn zo'n 6.000 ondernemers gevraagd naar hun verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2015. 

Klik hier voor de COEN-enquête

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border