blue

Nieuws & publicaties

Aantal sectoren met voldoende stages groeit

Aantal sectoren met voldoende stages groeit

13 november 2015

In een toenemend aantal sectoren zijn voldoende mbo-stages en leerbanen beschikbaar. Zo is in de transport, logistiek, handel, techniek en bouw het aanbod groot genoeg.

Dit meldt de jl. woensdag uitgekomen SBB Barometer van november.
De toename van het aantal sectoren met voldoende stages en leerbanen komt vooral door de aantrekkende economie. Maar ook een gering aantal studenten in verhouding tot het aanbod op de stagemarkt kan een rol spelen, zoals in de financiële dienstverlening, teelt en veehouderij.

Een ander verhaal is het voor studenten in de zorg, welzijn en ict: voor hen zijn te weinig beschikbare stages en leerbanen. Er is vooral op niveau 1, 2 en 3 onvoldoende werk voor gediplomeerde schoolverlaters in zorg en welzijn. Het aantal studenten op niveau 4 in de zorg is bovendien de afgelopen jaren harder gegroeid dan het aanbod van stages en leerbanen. Voor hen is het perspectief echter beter. Het aantal studenten welzijn blijft dalen. Ondanks dat blijft het vinden van een stage of leerbaan moeizaam. De verdergaande automatisering zorgt voor afname van werkzaamheden vooral op lager mbo-niveau. Dit veroorzaakt een krapte aan beschikbare stageplaatsen bij de ondersteunende administratieve beroepen.
Flexibel opleiden wordt belangrijker om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen. Alle mbo-opleidingen worden vernieuwd en hebben keuzedelen: programmaonderdelen die zijn gericht op actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border