blue

Nieuws & publicaties

Cijfers CPB geven aanleiding tot lastenverlichting

Cijfers CPB geven aanleiding tot lastenverlichting

12 juni 2015

VNO-NCW en MKB Nederland zijn blij dat de economische groei dit en volgend jaar verder aantrekt. Dat stellen ze in een reactie op de woensdag verschenen cijfers van het CPB.

Het is goed nieuws dat consumenten weer meer besteden en bedrijven weer gaan investeren. Over de uitvoer zijn de ondernemersorganisaties ook positief. Nederlandse bedrijven lijken te profiteren van de lage eurokoers ten opzichte van de dollar.

 

Herstel
De ondernemingsorganisaties wijzen erop dat het herstel voornamelijk door de marktsector wordt gedragen. Die groeit dit jaar harder dan de economie als geheel, namelijk met 2,6 procent. Ook trekken de bedrijfsinvesteringen verder aan. Na een groei van 2,8 procent vorig jaar, nemen ze dit jaar toe met 5,9 procent en 6,4 procent in 2016. De economische groei is ook goed nieuws voor de werkgelegenheid, die met bijna 1 procent toeneemt.

Verlaging
In een doorrekening van het CPB over de effecten van verlaging van de loon- en inkomstenbelasting zien de ondernemersorganisaties steun voor hun inzet voor lastenverlichting bij de aankomende herziening van het belastingstelsel. Een verlaging van de belastingen heeft een fors effect op de groei en de werkgelegenheid en zal zorgen voor de verdere groei van de economie.

Bouw
Ook wijzen de ondernemersorganisaties erop dat het kabinet het lage btw-tarief in de onderhoud- en renovatiesector van de bouw moet handhaven. MKB-Nederland en VNO-NCW willen ook gebruik maken van het garantiefonds van Eurocommissaris Juncker, dat miljardeninvesteringen wil losmaken voor grotere infrastructurele projecten. Niet investeren in de bouw betekent volgens de ondernemersorganisaties dat de groei in elk geval in de bouwsector zal stokken.

 

Bron: VNO-NCW MKB Nederland

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border