blue

Nieuws & publicaties

Verhoging btw-tarief bedreigt herstel bouw

Verhoging btw-tarief bedreigt herstel bouw

12 juni 2015

VNO-NCW en MKB Nederland willen dat het lage btw-tarief van 6 procent behouden blijft voor onderhoud en renovatie in de bouwsector. Volgens de ondernemersorganisaties moet het prille herstel in de bouw worden beschermd.

Per 1 juli stoppen met het lage tarief zou ten koste kunnen gaan van de zeven- tot achtduizend banen die dankzij het btw-tarief behouden zijn gebleven, waarschuwen zij het kabinet.

Consumenten worden terughoudend met het ouderhoud van hun woning of het kopen van oudere woningen als het btw-tarief weer 21 procent wordt, verwachten MKB-Nederland en VNO-NCW. Vooral kleine en middelgrote bedrijven zullen daar de dupe van zijn. ‘De bouw is sinds 2008 keihard getroffen, harder dan andere sectoren. Er zijn maar liefst 50.000 banen verloren gegaan.’

Verlenging van het lage tarief kost zo’n 20 miljoen euro per maand. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW kan het kabinet dit makkelijk betalen nu de economie weer aantrekt. ‘De bouwsector en de woningmarkt zijn belangrijke groeimotors van onze economie. Toon politiek koopmanschap nu het kan en moet.’

De ondernemersorganisaties willen daarnaast een versnelling van grote bouwprojecten zoals de bouw van energieneutrale woningen en scholen. Ook moet gebruik worden gemaakt van het garantiefonds van de EU-voorzitter Juncker. Dat moet miljarden opleveren voor grote infrastructurele werken. 

 

Bron: VNO-NCW MKB Nederland

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border