blue

Nieuws & publicaties

De fraude-oogst van deze week

De fraude-oogst van deze week

05 februari 2015

Ook fraudeurs volgen de positieve aandacht voor het tegengaan van fraude en zien dat de initiatiefwet tegen acquisitiefraude een breed politiek draagvlak heeft.

Dat is vermoedelijk de reden dat men nu nog probeert zoveel mogelijk binnen te slepen: met meer verschillende soorten, met buiten de wet treden (geen vermelding 'aanbod, geen factuur' meer), geraffineerder van opzet, dreigende taal (incasso), enz. Wie geen bijdrage wil leveren aan de ruim 400 miljoen euro die via deze fraude uit ondernemerszakken wordt geklopt dient e-mail, faxen, brieven, ‘gratis vermeldingen’ ‘facturen’ en telefoontjes met een aanbieding of verlenging zéér kritisch te beoordelen.

 

Advies: raadpleeg de site van de Fraudehelpdesk of neem telefonisch contact op.

Hieronder een overzicht van de oogst van alleen al deze week:
Nieuwe spooknota van European Trademark Publication Register
Doorgaans ontvangen ondernemers een dergelijke rekening nadat zij hun handelsmerk hebben gedeponeerd. Op het eerste gezicht lijkt dit op een factuur, maar uit de kleine letters blijkt dat het hier gaat om een aanbieding. De €1.399 hoeft dus echt niet betaald te worden.

Gratis bedrijfsvermelding blijkt contract
Mail of post met een formulier van EU Business Services Ltd. over een gratis update van de bedrijfsvermelding (schuin, vet en daarmee opvallend) bevat daarna een geraffineerde zin: “Only sign if you want to place an insertion” (gewone letter). Het lijkt daardoor op een gratis update of een controle van de bedrijfsgegevens. Tekenen betekent echter een contract aangaan voor 3 jaar à €995 per jaar. Advies: verscheuren en niet reageren!

In de herhaling: NL Domein Host probeert het weer
Het was een tijdje stil rond de spooknota’s van NL Domein Host, deze week zijn er echter weer nepfacturen van dit acquisitiebureau opgedoken. De prijs is nog hetzelfde als op de spooknota die het bedrijf vorig jaar september verstuurde, wel wordt een ander (Spaans) rekeningnummer gebruikt. Zoals altijd bij spooknota’s schuilt het venijn in de kleine letters, wie die leest ziet dat het om een aanbieding gaat. Betaal dus geen €79,50.

En (alweer) een MKB-achtige nepfactuur
Een bekende afkorting die het (helaas) nog steeds goed doet: MKB, ditmaal verpakt als “Gids voor MKB”. Of er even €297,66 betaald kan worden voor vermelding in ‘15/’16. Lees de kleine lettertjes: het is een aanbod en geen factuur. Hoeft dus ook niet betaald te worden!

Pas op, spooknota Nationale Bedrijven Register is vernieuwd en nu valse nota
Eerder deze maand waarschuwde de Fraudehelpdesk voor een spooknota van Nationale Bedrijven Register, nu is weer post opgedoken van dit bedrijf. Het eerste document werd als klassieke spookfactuur verzonden met de bekende kleine letters waaruit bleek dat het om een aanbieding ging. Dit keer ontbreekt die mededeling waardoor niet te zien is dat het om een ‘aanbod’ gaat. Ook staat een ander rekeningnummer in het document. De zender gebruikt een e-mailadres waar (bijzonder geraffineerd) kvk-register in is verwerkt. Kortom, nep is steeds lastiger te herkennen.

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border