blue

Nieuws & publicaties

UWV sectorbeschrijving Groothandel

UWV sectorbeschrijving Groothandel

18 oktober 2013

Groothandelsbedrijven leveren aan bedrijfsmatige afnemers goederen die buiten de eigen onderneming zijn vervaardigd.

Als grootste in- en uitvoerder is de groothandel een enorme waarde-generator voor de Nederlandse economie: de omzet bedraagt bijna € 420 miljard.

In de groothandel werkten in 2012 ruim 520.000 personen. De sector kent in dat jaar 470.000 werknemers en 51.000 zelfstandigen. De werkgelegenheid in de sector groothandel is ondanks de crisis blijven groeien. Vooral het aantal zelfstandigen is met een groeipercentage van ruim 6 procent sinds 2005 fors toegenomen. UWV verwacht dat het aantal banen in de groothandel ook de komende jaren zal blijven stijgen. In 2018 zijn er naar verwachting 500.000 banen van werknemers, terwijl het aantal zelfstandigen ook toeneemt, met zo’n 5%.

UWV maakt samen met werkgevers- en werknemers-organisaties, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en arbeidsmarktdeskundigen analyses van ruim twintig sectoren. De sectorbeschrijvingen bieden een actueel beeld van de tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt. Hierdoor is het mogelijk om lang openstaande vacatures en onnodige werkloosheid te voorkomen en zo bij te dragen aan een sterkere economie. De sectorbeschrijvingen dragen ook bij aan regionale arbeidsmarktagenda’s van gemeenten.

Klik hier voor de samenvatting van de sectorbeschrijving Groothandel

Klik hier voor de volledige sectorbeschrijving Groothandel

Toon overzicht
Toon archief
blue

Nieuws

border